На какво учи историята

„По-добре турска чалма в центъра на столицата, отколкото латинска митра“. Това изречение на великия дукс на Византия, Лука Нотарас, е изречено по повод сключването на поредната уния между източното православие и католицизма през 1452 г. Върл противник на католицизма, той виждал в папата по-голям враг, отколкото турския султан. Само месеци по-късно, на 29 май 1453 г. Константинопол е превзет от турците, а желанието на Нотарас се сбъдва. Унията е прекратена на следващия ден, но в последвалите кланета са избити над 10 000 души (сред тях са всичките деца на Нотарас), а останалите 40 000 жители на бившата византийска столица са превърнати в роби (сред тях е и самият Нотарас).

Вчера на протеста срещу новото турско-социалистическо правителство един активист на БСП заяви, че било по-добре да сложи фес, отколкото да го управлява ГЕРБ. Е, ГЕРБ вече е в опозиция, значи да чакаме социалистите да нахлузват фесовете. Лошото обаче е, че фесовете няма да ги раздават избирателно…

Има една стара сентенция, че историята е учителка, от която никой не се учи. Е, поне можем да сме сигурни какво ще се случи, когато започнем да си повтаряме грешките.

Сподели поста:

Свързани статии

Ибрахим Реиси

Кои са следващите?

Когато миналата седмица беше извършен опит за убийство срещу словашкия мин.-председател Роберт Фицо, зададох следните два въпроса – кой има

Прочети повече

3 коментара на “На какво учи историята”

  1. И за да сме наясно. Текста не е в полза на ГЕРБ. Разлика между БСП и ГЕРБ няма. Текста е за разделението и за пропастта на омразата, в която пропада България, а заедно с нея и българският народ.

  2. А кой прокламира етническата омраза ? Обикновените хора или алчните политици? И къде бяхте вие през това време……за швепс!

  3. Благодаря за коментара. Точно за такъв тип мислене като вашето говорех.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *