Докога ще допускаме произвол от чужди власти срещу българи?

произвол

На днешния Парламентарен контрол в Народното събрание, поставих въпроса за зачестилите случаи на произвол към български граждани, от страна на чужди гранични власти.

Последният такъв случай е, буквално от миналата седмица – 23.11, тогава български граждани са били задържани на летище “Лутън”, с полет, пристигайки от София в Лондон на компанията “Wizz air”. Задържани са за шест часа, конфискувани са им телефони и компютри, като са разпитвани от английските тайни служби, със следните въпроси : Дали знаят руски; Дали са руснаци; Дали симпатизират на Путин; ходели ли са в Русия; и забележете – дали симпатизират на “екстремистката руска партия “Възраждане”.

Това е абсолютно недопустимо, ние събираме информация и ще се обърнем към самия английски посланик, разбира се, но смятаме, че това е въпрос, който трябва да бъде поставен от държавата, защото касае български граждани.

Случаите на произвол се превръщат в рецидив

За съжаление, в Англия, това се превръща в рецидив, там имаме задържани няколко български заложника, казвам заложника, защото те са в затвор, реално погледнато, само по измислени обвинения. Държавата ни не беше ангажирана със защитата на тези наши сънародници дълго време, поради простата причина, че английската държава не им е казала и не ги е уведомила, тоест ние не сме получили уведомление, което е задължително по протокол. Очевидно е, че тук става въпрос за някаква тенденция. Попитах Мария Габриел дали ще последва някаква реакция от нейна страна за да не допускаме в перспектива подобни унизителни и оскърбителни за българското национално достойнство процедури, от страна на която и да е държава, в случая – Англия

Припомних на Мария Габриел и процеса в Рим, в който България беше замесена, преди близо 40 години, когато от ЦРУ беше измислена, така наречената “българска следа”, тогава нашата държава застана зад нашия сънародник и ние не чакахме официално становище правораздавателните органи, а работихме в полза на нашия сънародник, вярвайки в неговата невинност, защитавайки българската национална чест и достойнство.

Какво трябва да направи българската държава?

Към настоящия момент, аз не мога да съм оптимист и да вярвам в английското правосъдие, защото то е доказало през годините, че взема решения, в полза на Великобритания. В конкретния случай призовах да не се вярва и разчита на чуждото правосъдие, а ние като държава да направим всичко възможно, за да защитим нашите сънародници. Защото, първо – всеки е невинен до доказване на противното. Второ, ние би трябвало да ги защитаваме, а не да допускаме клеветническа кампания, каквато имаше спрямо тях, безкритично повтаряйки обвиненията на английските медии. Това, което считам, че задължително трябва да се направи в случая е Министерството да предприеме адекватни действия за защита на нашите сънародници, които повече от една година стоят в английски затвор.

Същият е и казусът с Милан Димитров, за който ние многократно сме говорили от трибуната на Народното Събрание. Госпожа Мария Габриел е много добре запозната със случая на нашия сънародник, който една година вече гние в гръцки затвор и за разлика от английския казус, където, поне има обвинения, макар и измислени, в случая с Милан Димитров, даже няма обвинения, там има клетвена декларация на един американски прокурор, който вярва, че Милан Димитров е виновен, трябва да бъде съден и екстрадиран.

Позор е за нашата държава, че допускаме такива казуса да бъдат неразрешени.

Вижте цялото видео в Телеграм и последвайте моя канал, за да сте сигурни, че получавате всички мои публикации.

Сподели поста:

Свързани статии

1 коментар на “Докога ще допускаме произвол от чужди власти срещу българи?”

  1. Георги

    Явно трябва да се вземат реципрочни мерки спрямо англичани,американци,гърци,македонци и т.н. явно с думи няма да стане и за това старата българска поговорка-„БИЙ ЗА ДА ТЕ УВАЖАВАТ“ може да съм малко краен,но щом се изчерпи дипломацията влиза в ход силата

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *