5 въпроса на тема енергетика

Днес ще променя формата по който обсъждаме различни стратегически теми. Ще стане дума за енергетика – най-актуалната тема в поледните седмици. Занимавам се с работата на ЕРП-тата от доста години и имам сериозна представа за ситуацията в този сектор. Все пак прецених, че ще бъде по-интересно да задам 5 въпроса към чуждите компаниии, които разпределят енергията у нас и разбира се техния регулатор ДКЕВР. Ще Ви държа в течение кой, кога и как ще отговори.

1. Имаше ли смисъл от приватизацията на енерго-разпределителните дружества през 2005 г.? Какво спечели държавата и какво приватизаторите?

2. Непрекъснато се иска увеличаване цената на тока, а в същото време потреблението пада. Елементарната икономическа логика е, че когато предлагането расте по-бързо от търсенето-цената пада. Защо се получава така?

3. Каква е реалната цена на тока според Вас?

4. Има ли опасност от режим на тока или това са само медийни заплахи?

5. ДКЕВР обвинява ЕРП-тата, че те са виновни за неконтролируемия бум на зелена енергия в България. Защо? Кой и с какво е сгрешил?

Сподели поста:

Свързани статии

1 коментар на “5 въпроса на тема енергетика”

  1. Питащият

    1-Не 2 Защото зелените и ТЕЦ 1-3 имат договори, защото престоят и ненатоварването оскъпява продукта. 3-Реалната цена при тези условия е около 50% по висока от настоящата Ако пазарът се либерализира не повече от 10% по-висока, но тогава ще трябва да фалират някои производители.
    4-не 6-не са виновни. Виновни са политиците, които приеха лобистки закони

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *