Връзката между армията и народа

Армията, заедно със здравеопазването и образованието са трите стълба на държавността. Докато последните два можем да кажем, че са сериозно разклатени, то войската ни е тотално унищожена. Кой има интерес от това? Тези, които се опитват да ни убедят, че България е остров на стабилност в региона. Всъщност, страната ни е черна дупка на нестабилност, разклатена е като зрял плод, който съседите търпеливо чакат да падне в двора им. Дали ще е в турския или гръцкия двор за мен няма значение и разлика.

Преди 1989 г. България разполага с втората най-подготвена армия в социалистическия блок. Имаме 150 000 военни, 4000 танка (тогава Турция и Гърция имат около 1500 общо), 4 подводници, 90 самолета и т.н. За едно денонощия можехме да стоварим достатъчно военна сила в Солун и Истанбул, ако се наложеше.

Сега имаме около 200 танка, а съседите на юг над 6000. И въпреки, че всички сме съюзници в НАТО те не спират да се въоръжават и открито се съревновават във военната си мощ. Ние за сметка на това имаме 2 роти полуколониален дивизион, които уж са български професионални войници, но основно работят за чужди военни операции на чужди военни сили.

Техниката и технологиите не са чак такъв проблем. Като цяло се купуват с пари и ако решим можем да се въоръжим. Проблемът преди всичко е в загубената връзка между армията и народа. Положени бяха много усилия, войниците ни да бъдат осмивани и дискредитирани. Военната служба буди страх у едни и присмех у други.

Някои ще ми опонират, че наборната военна служба бе загуба на време, имаше извращения, струваше скъпо и не беше ефективна. Казармата, която те кара 4 месеца да метеш плаца, да гледаш пияни старшини и да боравиш с морално остаряло оръжие и техника е безсмислена. Точно тя дискредитира въпросната връзка армия – народ. Но армия, която ти осигурява физическа и военна подготовка която те учи как да се справяш в критични ситуации, провежда учения и маневри ще е от полза на всички млади мъже в България.

Ако в момента страната ни трябва да мобилизира военни сили, не може да събере повече от 100 000 читави мъже, които знаят как се ползва автомат и им стиска да влязат в битка за България. Потенциалът ни въпреки демографската криза е много по-голям. Но младите момчета не са подготвени.

Смятам, че всеки млад българин трябва да посвещава 9 месеца от живота си във военно обучение. Да бъде подготвен както за мобилизация, така и за реакция при природни бедствия и кризи. Каква част от сънародниците ни днес могат да пробягат 3 км. с бойна екипировка? Колко всъщност могат да пробягат 3 км. без да се хванат за далака?

Ако къщата Ви е разхвърляна какво правите? Палите ли я? Или я подреждате? В случая с армията предпочетоха да я изгорят, вместо да решат проблемите в нея. Абсурдно е.

Днешна България трябва да има поне 60 хилядна армия, обезпечена със съвременна техника и технологии. Няма нужда да е професионална – даже напротив. Професионалните войници далеч не са тези роботи, програмирани да изпълняват безпогрешно военни операции по цял свят, както ни внушават американските филми. По-скоро това са хора, които си живеят доста добре и спокойно и стават все по-добри на белот и табла.

За да стане наборната служба по-привлекателна, трябва ясно да се обясни на младежите, че това освен дълг и чест е и в тяхна полза. Няма нужда от нелепи пропагандни кампании по телевизията, както бе през 90-те. Сещате ли се за рекламата – „Ела в казармата, стани мъж … и половина“. Някои страни имат много ефективни мерки за насърчаване – за да работиш в полицията, съдебната система или да заемеш изборна длъжност трябва да си служил. Да си доказал, че може да ти се има доверие, преди да искаш да станеш кмет, депутат или министър.

Сподели поста:

Свързани статии

Ибрахим Реиси

Кои са следващите?

Когато миналата седмица беше извършен опит за убийство срещу словашкия мин.-председател Роберт Фицо, зададох следните два въпроса – кой има

Прочети повече

36 коментара на “Връзката между армията и народа”

 1. Ех, Костадинов!

  Ти нормален ли си? Армията е най-големият бирник за всяка държава! Когато сме имали 150 хил. военни в социалистическия блок сме пазели съветския интерес и сме били гранична държава на съюза с турция и запада. Отново това не е било в наш интерес и тази военна машина не сме я ползвали ние, а братушките, защото цялото ни оборудване е било тяхно и само по тяхна команда сме можели да действаме благодарение на режима.
  Военната служба е въпрос на избор и така трябва да остане. От всеки войник не става и аз дълбоко се съмнявам, че ти като служил в армията ще можеш да се справиш толкова добре, колкото един от нашите „полуколониални“ професионални войници.
  Що се отнася до бедствия, за това си има даже отделно министерство и подготвени хора, а личната подготвеност е въпрос на желание, не на бойна подготовка.
  Между другото това, че трябва да си служил, за да заемаш постове в политиката и администрацията е пълна демагогия! Президентът Обама не е служил нито ден в американската армия, но се води за един от най-успешните президенти на САЩ! Президентът Плевнелиев е служил в българската армия, но какво от това.
  Българската армия не е защитавала националния интерес повече от 70 години. Може би пикът на това беше в репликата „По-добре танковете да дойдат“ на Петър Младенов.
  И последно, какво общо има военната подоготовка с доверието в качествата на политик, държавник и родолюбец? Нима Васил Левски и Христо Ботев са били майори или дори редници, че цял народ да им вярва и сочи за пример до ден днешен? Нима казармата е изправително училище за тези без морал? Дали задължителната наборна служба няма да изгони още млади хора, които не искат да пропиляват година от живота в мизерия на място с цигани, турци, рецидивисти, крадци, въшки, оскъдна храна…
  Войната, Костадинов, вече се води с високи технологии – умни бомби, невидими самолети, ядрени подводници, безпилотни машини, оборудване за откриване в тъмното, зад стени и в бункери… и докато нашите наборни войници се опитват да пробягат 3 км. с пълно бойно снаряжение аз Ви гарантирам, че на третата крачка ще бъдат поваляни без да разберат от къде им е дошло.

 2. Дали задължителната наборна служба няма да изгони още млади хора, които не искат да пропиляват година от живота в мизерия на място с цигани, турци, рецидивисти, крадци, въшки, оскъдна храна…

  Това го казвате вие, с което доказвате, че според вас казармата може и трябва да бъде само такава. А нима не допускате, че може да е различно? Или си мислите, че щом така е било, така и ще бъде? От тук идва разминаването ви с моята теза. Мислейки за бъдещето вие гледате в миналото. И още нещо. По отношение на моята военна подготовка – бях кандидат за резервист и ме одобриха. Няма да навлизам в подробности, но нищо от написаното от вас не отговаря на реалностите в момента. Като начало например не бъркайте армията с компютърна игра:)

 3. Ех, Костадинов!

  Как да спечелите гласовете на младите, като искате да им тикнете калашници в ръцете вместо да им дадете работа и реализация в държавата им? Кой млад човек иска да стои в казарма вместо да получи работа и бъдеще? Кой съвременен млад гражданин на държавата иска да пилее време бягайки с противогаз вместо да получи веднага след като звърши работата, която заслужава?
  Как ще третирате хората, които не искат да отидат в казарма? Ще ги наречете дезертьори и изменници в мирно време? Странно, Костадинов, но ти се връщаш назад в едни червени времена… не аз!
  Армията и службата, за която говориш вече я има и тя е за всички професионални войници. Няма как никоя държава да отдели средства, така че наборниците да служат като професионалните войници и гарантирам, че България няма как да набави средства за добри условия за задължителна стопроцентова наборна военна подготовка в следващите 20-30 години.
  Аз не виждам и от къде ще набавиш тези средства. Между другото, Швейцария е може би единствената държава в Европа, където всеки има задължителна военна подготовка и запазва оръжието си след приключване на подготовката. Ако първо ти гарантираш достигане на техния стандарт по време на твоя мандат в парламента и достигане на техните условия в армията, то аз ще съм от първите, които ще се запишат и служат като професионални войници. Все пак Швейцария може да си го позволи, а ти как ще направиш, така че да станем като тях? Виждам само идеи с националистически привкус и никакви конкретни планове.

 4. Ех, Костадинов!

  Германия, която е най-силната икономика на континента и в ЕС се отказва от задължителна военна служба през 2011 г.
  Франция се отказва още по-рано – през 1996 г.
  В Австрия военната служба може да бъде заменена с цивилна в пряка полза на обществото. На последния референдум обществото гласува с малка разлика дали да има или да няма така служба изобщо.
  Наистина ли мислите, че военнизирането на бедното българското общество трябва да е приоритет?
  Защо не питате народа дали има нужда от това преди да раздадете автомати на 18 годишни деца?

 5. Не знам кой сте и с какво се занимавате, но в едно съм сигурен. Не разбирате нищо от това, за което пишете. Първо наборната армия е по-евтина от професионалната. Проверете сам. Второ, наборна армия не означава военизиране на обществото. Това откъде го измислихте? Трето, ако за вас човек на 18 години е дете, защо има право да гласува? Въобще, желателно е да почетете повече по темата преди да отричате по принцип нещо, което не разбирате.

 6. Ех, Костадинов!

  След като намирате хората на 18 за зрели и завършени защо не ги попитате дали искат задължителна военна служба вместо да им я налагате? Тоталитарните решения не печелят гласове особено, когато имате желание да връщате практики от червения режим. Нека все пак да питам отново, защото като всеки политик Вие не отговаряте на въпроси конкретно:
  Как ще третирате хората, които не искат да отидат в казарма?
  Как ще осигурите средства за наборна задължителна служба?
  Колко струва един наборник за служба от 9 месеца? (В цената включете наборните комисии, храна, поддръжка на инфраструктура, поддръжка на военна база – бойна техника, горива, медицински разноски и т.н.)
  Каква смъртност предвиждате при обучението на наборниците на година и как ще възмездите близктие на загиналите по време на служба?
  Колко пари ще струва кампанията по приобщаване на младежите към армията чрез медиите и средствата за масова информираност?
  Какъв бюджет точно трябва да се отдели според Вас за 60 хилядна армия?
  Как решихте, че професионалните войници играят табла и белот по цял ден и само разходват държавни средства? Това Ваше изказване е клевета без никакви доказателства! Защо хулите професионалните български войници? Засрамете се и отоговорете на въпросите, за да на излезе, че Вие не сте си направил домашното.

 7. И.Илиев

  Как бе момче, как ще я направите наборната служба ?!
  Хората не се женят, не правят деца (дори и националистите) . Българите изчезват по-бързо от пчелите . След 10г тази армия ще трябва да има само един род войски – СТРОИТЕЛНИ .
  Твоята сила са демографските проблеми . Кажи как да накараме хората да правят деца . Как да спрем изчезването на българския род .
  Не ставай специалист по всичко като други политици . Пишеш за отбрана, външна политика , земеделие, енергетика…….. В тази ваша партия имали въобще някой който е специалист в тези области, или ти ще си човек оркестър ?

 8. Относно първия пишещ – всичски негови въпроси имат своя отговор в Закона за въоръжените сили на Република България, действал до 2006 г. Много моля да го прочетете и после да ме карате да ви го преразказвам. Не мога да не се стърпя да отбележа една ваша фраза – че наборната служба била практика от червения режим:))) Гърция и Турция значи са най-червените държави в света:) ще го повторя за последен път – първо четете и после пишете. Що се отнася до забележката ми за професионалните войници, тя не е моя, а тяхна. Имам приятели и роднини, които са професионални войници. А и от времето, в което бях в казармата, също имам наблюдения.

 9. Г-н Илиев,това е положението – в НФСБ няма други специалисти, но пък аз съм широко скроен и се интересувам от всичко, без да имам претенцията, че давам универсални рецепти:) Благодаря ви за това, че четете блога и че го коментирате!

 10. Александър Аргиров

  Нека се молим Бог никога да не позволи връщането на наборната служба в България !

  1. В този ред на мисли, както сте го подкарал с молитвите, следващата в същия логичен ред би трябвало да бъде да няма българска държава…

 11. Александър Аргиров

  Защо мислите, че без наборна служба няма да има България ? В повечето държави тя е отменена, дори в Русия дебатират за нейното премахване, при това не опозиционери, а от управляващата партия на Путин.
  Какво ще научи един младеж в казармата освен простотии и скатавки ?

  1. Г-н Аргиров, ако не сте бил в казармата няма как да ви обясня. Ако сте бил и не сте разбрал, пак няма да мога да ви помогна. В случая мен другите държави не ме вълнуват – интересува ме само България и нейното бъдеще. Впрочем ако все пак предпочитате примери, веднага мога да ви посоча съседните държави. От тях само в Македония военната служба е отменена.

 12. Александър Аргиров

  Забравяте Сърбия и Румъния. Ако НФСБ наистина иска да връща казармата, то ще изгоните и малкото останали младежи в България. Но гражданското общество едва ли ще допусне отново задължителната наборна служба.
  Да живее България със своята модерна и боеспособна ПРОФЕСИОНАЛНА армия !
  С Бога напред !

  1. Не знам какво мисли НФСБ по въпроса, защото не съм им чел програмата. Ако са я написали въобще. Но има нещо друго, което ми прави впечатление – вие говорите за боеспособна професионална армия. Това означава, че въобще не сте бил в казармата. Г-н Аргиров, разбирам вашата позиция, но е желателно тя да е подплатена с факти, а не с лозунги. Защото гражданското общество, ако зависи от него, няма да плаща данъци например. Или ще ги намали десет пъти. Армията е необходимост, а ние в момента на практика не разполагаме с наша войска. Затова написах текста, прочетете го още веднъж.

 13. Александър Аргиров

  Господи Костадинов, в състояние ли сте да върнете на техните близки, младежите загинали по време на наборната служба ?

  1. Никой не може да ги върне. Но няма да коментирам абсурдния ви въпрос, а ще ви попитам можете ли да върнете на техните близки загиналите при автомобилни катастрофи? И не смятате, ли в този ред на мисли (зададен от вас), че трябва да се забрани автомобилното движение? Абсурдно е, нали?

 14. България има нужда от модерно въоръжена и отлично подготвена професионална армия. Численост около 30 000 военнослужещи е оптимална, като трябва да се провеждат атестации два пъти в годината включващи изпити по военна специалност, стрелба, физическа подготовка и т.н. При слаби оценки на повече от половината изпити военнослужещият се уволнява дисциплинарно, при по-малък брой слаби оценки или нисък успех от изпитите се лишава от възнаграждението за длъжност и провежда допълнителна подготовка 1 до 3 месеца. След допълнителната подготовка следват нови изпити и при повторни слаби резултати – дисциплинарно уволнение. При заспиване на пост – нарядът не се зачита, не се плаща и военнослужещият не ползва почивен ден, а при системно заспиване се налагат понижения в длъжност и звание с намаляване на възнаграждението и като крайна мярка дисциплинарно уволнение.

 15. Войниците в наборната армия по права са в междинно положение между лишените от свобода на общ и строг режим и имат повече задължения. Примерно хулигани, пияни шофьори, крадци и т.н. в общежитията открит тип винаги са имали повече права и по-малко задължения от наборниците.

  1. Уважаеми г-не, разлика между наборни и професионални войници няма. Т. е. нямаше, защото вече няма наборни войници. Всички права и задължения на едните важат и за другите. Това по първия коментар. По втория – предполагам не сте чувал за думата „некомплект“? Става дума за обявени, но незаети бройки в армията. В момента този некомплект е от порядъка на 15%! Правете си изводите сам. Вие пишете за заспиване на пост и за наказания. Това важеше за наборната армия. За нашата „професионална“ на важи. Тя е професионална само в едно направление – че в нея се плащат заплати.

 16. Имам предвид нормална професионална армия – имаме нужда от такава с атестации и наказания описани в по-горния ми коментар. Кадровите войници могат да напускат поделението в извънслужебно време. Ако се възстанови наборната армия е редно наборниците да могат да прекарват поне уикендите и празниците извън поделенията когато не са наряд. Също за много длъжности би могло наборните войници да имат нормирано служебно време аналогично на кадроваците и да могат да нощуват навън ако не са наряд или на учение. Заплатата на наборния войник трябва да е поне минималната + добавка за наемане на стая извън поделението.

 17. Красьо

  Наборната армия е излишна!Вместо да се хвърлят пари на вятъра, по добре е да се закупи нова(модерна) военна техника от Западна Европа и САЩ

 18. Костадин

  Хубаво. А кой ще управлява техниката? Знаете ли какво е нивото на т. нар. професионални войници? Повече от трагично. В момента имаме армия само по документи.

 19. Красьо

  Успоредно с постъпването(тоест закупуването на нова военна техника) трябва да се увеличава и числеността на войниците.Не може от 25 хил. армия да увеличиш бройката на 100 хил. и същевременно да чакаш при евентуален конфликт със стара и малочислена техника някакъв добър развой на събитията.Такава армия си е чисто и просто казано“пушечно месо“!

 20. Александър Аргиров

  Господин Костадинов, Николай Хайтов има един прекрасен разказ “ Когато светът си събуваше потурите „. Няма да го преразказвам, сигурно сте го чел, но главният герой ( пропаднал занаятчия поради навлизане на евтините фабрични стоки ), казва нещо много вярно: „Започне ли светът да си събува папуците – няма кой да го спре. “
  Всички вие, които искате да връщате наборната служба, вникнете в смисъла на тези думи. Как смятате, че ще стане днес, когато вече седем години тя е отменена ? Какво ще направи младежът, който получи повиквателна ? Към въпросното поделение ли ще отиде ( между другото 70 % от поделенията вече не съществуват физически ) или на Терминал 2. Нека си отговорят на този въпрос тези, които мечтаят да върнат задължителната казарма, ако имат способност за мислене, защото дълбоко се съмнявам в това. Защото това са предимно възрастни хора и ниско образование и бивши социалистически военни, които с умиление си спомнят времето, през което наборните войници в казармата имаха по-малко права от осъдените престъпници в затвора.
  Прави ли Ви впечатление, че в съвременните конфликти участващите в прякото военно противопоставяне са малко, но с добра подготовка. Това е така, защото войниклъка вече не е служба , а професия. А за да бъдеш добър в тази професия, ти необходимо минимум една година подготовка. След това, подобно на музикант, който трябва да свири непрекъснато за да бъде на ниво, така и на съвременният войник му е нужно постоянно обучение.
  Дори конфликта в Украйна не се разрастна във война от класически тип, и него участват малко лица. Такава ще е войната на бъдещето, и тя ще се води в урбанизирана територия. Тогава на по-голямата част от населението, няма да му е нужно да знае как се държи оръжие, а как да оказва помощ на пострадали и да участва във въстановяване на разрушената инфраструктура.
  Накрая ще завърша със заплахата за нашата национална сигурност от страна на Турция. Да, такава има. Но тя не е от военно естество. Заплахата е от заселването на турски граждани след приемането на Турция в ЕС и промяна на етническата структура на българските земи. покойният Тургут Йозал беше заявил ( цитирам по памет ) : “ Ние пак ще стигнем до Виена и този път ще останем завинаги, защото ще бъдем без армия. “
  Ето върху какво трябва да се замислим, а не върху ,( извинете ме за израза ) дебилската идея да връщате нещо останало в миналото, което ще изгони и малкото останали млади българи.

  1. Костадин

   Г-н Аргиров, „дебилската“ според вас идея работи във всяка съседна наша държава и в 3/4 от държавите в НАТО. Да разбирам ли, че Турция, Гърция, Унгария и т. н. са управлявани от дебили, или как? Или просто сте се скатал от казармата и ви е страх да не ви викнат:) Недейте така, г-н Аргиров, това което наричате минало, е настояще в някои от най-модерните съвременни армии. Четете повече и другия път се изкажете по-подготвен. И с не толкова омраза към нас българите – не всички мислят като вас, не всички са дезертьори (както им вменявате), и не всички са неграмтони страхливци (каквито се опитвате да ги изкарате).

 21. Александър Аргиров

  Наистина тази идея работи в почти всички страни на НАТО, но нейните привърженици се броят на пръсти. Затова и партии, които ги подкрепят получават най-много процент от парламентарните избори. Просто хората не искат задължителна казарма. Разбере го това най-сетне и вие от НФСБ.
  P.S.
  Не мислете, че резултата от изборите на Цензурата отразяват реалната нагласа. Просто имаше пари, които да спонсорират цирк „Бареков“, в чиято програма бе предвидено и закупуване на гласове. А самият Бареков едва ли има намерение да връща казармата. Колкото за ВМРО – нямам думи за падението, до стигна родолюбива организация.

 22. свидетел и участник

  Лично знам как ставаше преминаването през медицинските комисии – здрави се освобождаваха, а откачени и олигофрени влизаха – за пушечно месо – както казваше един колега от комисията.

  Насила хубост не става, казва народът. Насила патриот не се става, може да се каже в допълнение. Който си има желанието да защитава държавата, ще го направи и без задължително да му го втълпяват полуобразовани началници.

  Може да си перфектен във военната подготовка, но да си станал професионален войник, само защото искаш да печелиш пари от мисии. 9 от 10 професионални войници посочват този мотив, колкото и да се опитва военното министерство да го прикрива. При прегледите си го казват откровено.

  Може да си патриот, но ако си болен или с недостатъчно здрав разум в главата, как ще изглеждаш – като викач по трибуните на мачовете или побойник в кръчмата….

  Лично за мен, 2 плътни години казарма си бе абсолютна загуба на време. За мен е важно да не допускам болни кандидати да стават войници. Това патриотизъм ли е или професионализъм?…

 23. Александър Аргиров

  Ето с това съм напълно съгласен ! Патриот насила не се става. Задължителната казарма е пълна загуба на време. Всичко задължителна се превръща в нежелано. В Русия например военната служба е задължителна. Поради това, най-широко дискутираните теми при младежите е как да охкат, пъшкат и се превиват пред наборните комисии, та белким се откачат. Дори и в Турция вече срещу наборната служба се надига сериозно недоволство.

 24. Александър Аргиров

  Ето един факт, който потвърждава, че от наборната армия няма нужда.
  Пред 1982 г. между Великобритания и Аржентина избухна въоръжен конфликт по повод спорът за Фолклендските острови. По това време Великобритания бе една от малкото държави, където нямаше наборна армия. Тогава и там се появиха разните дебили, които тръгнаха да събират подписка с искане за въвеждане на задължителна военна служба. След няколко седмици войната завърши и аржентинските части на островите капитулираха. Английските малоумняци замлъкнаха, нещата стигнаха до там, че и Аржентина ( тогава още управлявана от военна хунта ), взе решение да премахне наборната армия като ненужна при новите реалности. Така и стана – след десетгодишна реформа, през 1994 Аржентина бе първата държава в Латинска Америка, отменила отживелицата наречена наборна армия.
  Тогава бях на 14 години и слушах освен официалната информация и предаванията на Би Би Си на български език.

  1. Костадин

   Г-н Аргиров, на мен ми е достатъчен факта, че Турция има наборна армия. Вие гледайте към Аржентина, добавете ако искате и Папуа-Нова Гвинея към примерите.

 25. Александър Аргиров

  Господин Костадинов, дадох Ви примера с Фолклендската криза, за да видите реалностите в съвременния въоръжен конфликт и какво се получава от сблъсъка на наборна и професионална армия. Един факт – няколкостотин професионални английски войници плениха 11 000 наборни аржентинци, защото последните нямаха никаква мотивация за служба. Освен това изхода от войната зависи от технологичното ниво на въоръжение и способността на военнослужещите да се справят с него. Няма как да върнем Аспаруховата конница и щиковите атаки от Балканската война. Извинявайте, но Вие разсъждавате като пенсиониран отечественофронтовец. Между другото сигурно на това разчитате от НФСБ, че като ги запалите с идеята за връщане на шапкарницата, ще може да прескочите заветната 4% бариера. Но тук може да се разочаровате, защото последните гласуват за БСП, въпреки, че точно при управлението на тази партия, наборната служба бе премахната.
  Колкото до наборната армия на Турция, ще ви кажа, нашата съседка няма да армия използва в Европа. Защото има много по-ефективен и траен начин за икономическо и демографско проникване, и трябва да признаем с безпокойство, че засега планът им върви успешно. Ако Турция искаше да ни нападне щеше да го направи, защото каквато и армия да имаме, тяхната винаги е ще бъде по-голяма. Освен това и наборната служба в Турция също има своите проблеми; там вече открито се дебатира дали е нужна тя на Турция при днешните реалности. Но покойният Тургут Йозал е заявил: “ Ние пак ще се върнем в Европа и този път ще останем завинаги, защото ще дойдем без армия.“
  P.S.
  Между другото, ще се изненадате ли ако Ви кажа, че има и професионални военни, които са против наборната служба ? Лично съм бил свидетел на това през 2004 година, когато от някои евангелски църкви събирахме подписки за отмяна на задължителната казарма. Само за един час се подписаха и двама офицери – един капитан от сухопътните войски и един подполковник от ВВС.

  1. Костадин

   Г-н Аргиров, не разбирам защо непрекъснато споменавате НФСБ? Някакъв комплекс ли имате към тях или? Нито ме интересуват, нито ме вълнуват техните възгледи, тук говорим за вашите. Конкретно за Фолклендската криза Англрия спечели, защото имаше самолетоносачи, а аржентинците – не. Отделно от това англичаните имаха и по-добро въоръжение. На всичкото отгоре тогава аржентинския военен режим изживяваше последните си дни и самите войници не искаха да се бият. А като давате пример с англичаните, да питам защо тогава професионалната им армия загуби колониалните войни в Кения, Малайзия, Нигерия? При условие, че се биеха със селяни, а не с войници даже? Но явно не сте запознат с тези факти. Впрочем като цяло разговорът става безпредметен, защото разбирам че сте от някаква евангелска „църква“. С това трябваше да започнете, господине, и дотам да спрете. Деструктивната роля на такива „църкви“ през последните 25 години едва ли има нужда да бъде описвана допълнително. Българомразието ви тук няма да се толерира, нито антибългарската ви пропаганда.

 26. Александър Аргиров

  Тъй като бяхте водещ в предаване на СКАТ, съм останал с впечатление, че сте член на НФСБ, за което извинявайте.
  Относно „деструктивните“ според Вас църкви, мога да Ви изброя стотици примери за заслуги на български протестанти към национално-освободителните борби на нашия народ, особено в Македония. ( Моето потекло по бащина линия е точно от там, от Лерин, дн. Флорина в Северна Гърция ). Правете разлика между религиозна и национална принадлежност, защото българин не означава непременно православен. Така и не разбирам в какво се изразява моята „антибългарска“, но явно според Вашите политически разбирания, който е против наборната служба е българомразец.
  Между другото инициатор на подписката не беше никоя евангелска църква, а студенти, майки на синове загинали по време на на наборна служба и други лица. Ние просто оказвахме помощ и както Ви казах между подписалите се имаше и офицери от кадрова служба. Навярно и те също са българомразци.
  Накрая ще завърша с един факт, който Вие явно не сте проучили добре. По време на колониалните войни във въпросните държави, в Англия все още е имало наборна армия. Тя е въведена през 1939 г, при избухване на Втората световна война и отменена през 1963 година. Все пак военната техника и свързаната с нея тактика на водене на бой, се е изменила доста за това време. Ако тогава от наборна армия е имало смисъл, то днес нейното съществуване на практика е безмислено.
  Но тъй като дебатът се превръща в безпредметен, не виждам смисъл повече да продължаваме да го водим.
  Въпреки нашите различия, Ви пожелавам успех във Вашата обществена дейност, успехи и в личния живот !

  1. Костадин

   Г-н Аргиров, има стотици евангелистки църкви, а тези, които имат принос към нашата история, са точно две. Надявам се че не приравнявате съвременните секти с протестантите-методисти например? Или греша? Разговора обаче изгуби смисъл. Вие имате нагласа, която не се влияе от доводи. Така че разговора е безсмислен.
   Финално – в колониите никога не е пращана наборна войска, освен по време на втората световна война. Това може да си го проверите. Така че четете повече.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *