Чия е собствеността на земята в Украйна?

чия е собствеността на земята в украйна

Днес по телевизията на ЦРУ в България мина поредната фалшива новина. Разбира се тя беше обвинение срещу Възраждане, че разпространява фалшиви новини. В конкретния случай се касаеше за това, че като сме казали, че земята на Украйна била изкупена от чужденци, сме лъжели.

Какви са фактите обаче? Накратко, от 10-те най-големи субекта, притежаващи земя в Украйна, три са регистрирани в Кипър, два в Люксембург, два в САЩ и по един в Саудитска Арабия, Нидерландия и Украйна. Регистрацията на компаниите навежда на извода, че по-голямата част от печалбите не отиват в бюджета на Киев, а се прехвърлят в чужбина.

Списък с най-големите собственици на земя в Украйна

Публикуван в социалната мрежа X (бивш туитър) от Карол Олшановски, адвокат и икономист, свързан със селскостопанската индустрия.

  1. Kernell (Люксембург) Около 360 000 хектара в ръцете на олигарха Андрий Веревски, 90% други собственици, включително банки и фондове от САЩ и Европа.
  2. UkrlandFarming (Кипър) Компанията публикува само откъслечни данни. Принадлежи на олигарха Олег Бахматюк, който се укрива от украинското правосъдие. В изявление от 2022 г. той признава, че има приблизително 460 000 ха, но той не може да предостави финансовите резултати на компанията, защото сървърите са унищожени. Освен това Бахматюк признава, че контролира 670 000 ха
  3. MHP (Кипър) 340 хиляди ха принадлежат на олигарха Юрий Косюк. Дялове в компанията имат и чуждестранни финансови институции.
  4. TNA Corporate (САЩ) Според съобщения в медиите компанията трябваше да поеме около 200 000 хектара земя от Бахматюк (собственик на Ukrlandfarming).
  5. NCH ​​​​Capital (САЩ) – американски инвестиционен фонд. Занимава се основно със закупуване на земя. Има около 200 000 ха
  6. PIF (Саудитска Арабия) Инвестиционен фонд, контролиран от кралското семейство на Саудитска Арабия. Управлява приблизително 200 000 ха земя.
  7. Industrial Milk Company (Люксембург) Около 120 000 ха, като основен акционер е Олександър Петров.
  8. Agroton (Кипър) 94 000 ха принадлежат на олигарха Иван Журавлов.
  9. Astarta (Нидерландия) Около 90 000 ха, като 40% от тях са собственост на олигарха Иванчук и 30% на канадската компания Firefax Financial.
  10. Nibulon (Украйна) Около 80 000 ха принадлежат на Олексий Вадатурски.

Та кой лъже всъщност? Като за телевизия на ЦРУ, това е доста плитка и нескопосана лъжа.

Последвайте моя канал в Телеграм и нашия канал във Вайбър, за да сте сигурни, че получавате всички мои публикации.

Сподели поста:

Свързани статии

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *