Това не е Правителство, а срамна агония

Костадин Костадинов за правителството на герб-ппдб-дпс

Вчерашните коалиционни драми, налагат да се направи една ретроспекция на причините, които доведоха до създаването на тройната коалиция – правителството на ГЕРБ-ППДБ-ДПС, преди близо вече половин година. Пет основни приоритета бяха изтъкнати тогава, които трябваше да бъдат постигнати в рамките на първите няколко месеца. Тези първи девет месеца, почти изцяло минаха, като нито един от тези приоритети не се е осъществил, всъщност един само е почти напълно осъществен.

Приоритетите на сглобката

Нека припомним на българските граждани, кои бяха тези пет основни приоритета – Първият беше влизането в Шенген, което за тези партии, явно представлява цел номер едно и най-важното нещо, което вълнува българските граждани, следващият приоритет – влизането в еврозоната и ликвидирането на българската финансова независимост и унищожаването на българската банкова система. На трето място – конституционни промени, също така жадувани от огромна част от българските граждани, на четвърто място, някак си, скромно така, между другото – повишаване на стандарта и качеството на живот на България и на пето място – затвърждаване и продължаване на българската подкрепа за Украйна, във войната ѝ с Русия.

Неможачи

От тези пет приоритета, като изключим последния, който се изпълнява и преизпълнява, с помощ, която България продължава да оказва на Украйна, в размер на милиарди, всичко останали, обаче отече в канала. Очевидно е, че България няма да влезе в Шенген, когато питаха министър-председателя, дали има план “Б”, той каза, че няма, защото е сигурен, че ще влезем в Шенген, само че ние не влизаме, няма и да влезем. Позицията на Австрия и Нидерландия е категорична в това отношение и е формирана от партии, които са в едно политическо семейство с ПП-ДБ и по-скоро с втората част ДБ. Тук е моментът да питате представителите на ДБ и най-вече на ДСБ, защо не са говорили със своите партньорски партии в Европа, които управляват и защо не са лобирали пред тях, за да се промени това положение. Отговорът, разбира се, е еднозначен, ясен и категоричен – просто никой не уважава хора, които се държат в слугинска позиция, а не в съюзническа и равноправна.

Освен провалът за Шенген е провалът и за Еврозоната – не един, не двама, не трима висши европейски чиновници обясняваха, че България не отговаря на условията и критериите за членство в Еврозоната. Освен това, все още, Конституционният съд не се е произнесъл по жалбата на “Възраждане” за провеждане на Референдум за запазване на българския лев. Вярвам и съм убеден в това, че Конституционният съд, за разлика от престъпното мнозинство в Парламента, няма да се изгаври с Конституцията и ще уважи правото на 604 000 българи, да бъдат питани, защото, очевидно е, че българите не трябва да бъдат питани за нищо, според управляващото мнозинство от ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ. Така че, въпросът за Еврозоната, също е ясен и категоричен – България няма да влезе, независимо дали с или без референдум.

Третият приоритет

На трето място – конституционните проблеми – освен това, че вътре в самата коалиция между ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ, няма единомислие по темата за половината от конституционните промени, по отношение на другата половина, няма единомислие, дори с Венецианската комисия, която публично унижи представителите на българската законотворческа мисъл, в лицето на управляващото мнозинство от ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ, обяснявайки им, че предложението им не отговарят на Конституцията в момента и на духа на българското законодателство, което означава, че каквито и промени да бъдат внесени и приети, в крайна сметка, те ще бъдат атакувани, дори пред европейските институции, при всички положения ще бъдат атакувани в Конституционния съд. Да не забравяме, че в Конституционния съд има и втора жалба, внесена от “Възраждане”, във връзка със самата процедура и процедурните правила, приети тук от този Парламент, отново в противоречие със законите.

Тях не ги интересува вашият стандарт на живот!

Четвъртият основен приоритет, поставен като важен за създаването на това правителство – повишаването на стандарта на българските граждани. Стандартът, не само, че не се повишава, напротив – продължава да се срива, а и е очевидно, че българското правителство е загрижено повече за Украйна, отколкото за България, защото дори 1/10 от парите, които се харчат за Украйна, всеки месец от българския бюджет, включително и с подаръци, на стойност милиарди, да бяха внасяни за нужди на български граждани, може би, това щеше да се случи, но за пореден път, българското Народно събрание се държи като украинската Рада и се грижи повече за украинците, отколкото за българите.

В какво успя коалицията – ППДБ-ГЕРБ-ДПС?

Тук е моментът да отбележим, че все пак, петият приоритет се изпълнява и преизпълнява, да, българското правителство се грижи за Украйна, безспорно, наистина добре. Вчерашната коалиционна драма, за пореден път показа, каква всъщност, е спойката, която сглобява, така наречената ‘сглобка’, не става въпрос нито за принципи, нито за идеали, нито за политики, дори, става въпрос, единствено и само за постове. Поводът беше намерен с уволненият директор на “Пирогов”, действително един от добрите специалисти в България,.

Винаги може да се намери повод, за да започне правителството на ГЕРБ-ППДБ-ДПС да се бие помежду си, очевидно е, че беше намерен, очевидно е, че за пореден път се стигна и до разбирателство, както стана и миналата седмица покрай сблъсъците за Националната здавноосигурителна каса. Въпросът е – докога тази срамна агония ще продължава? Какво ще се случи следващият път, когато бъде уволнен някой друг и ГЕРБ или ПП-ДБ, или ДПС намерят повод за да извиват ръцете на своите партньори. Това не е Правителство, това е срамна агония, в която България, просто деградира, потъва и умира всеки ден. На нас не ни е нужно природно бедствие, на нас не ни е нужна война, на нас не ни е нужна епидемия, на нас ни е нужно, просто Правителството на Сорос Денков, за да приключи България и, очевидно, че то преизпълнява своите планове, с изключително бързи темпове.

Кое може да е единственото правилно решение за управляващата коалиция – ГЕРБ – ППДБ – ДПС?

Затова най-доброто нещо, което може да се случи и, което трябва да се случи е това срамно Правителство по най-бързия начин да подаде оставка, да отиде в историята и да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори.

Последвайте моя канал в Телеграм и нашия канал във Вайбър, за да сте сигурни, че получавате всички мои публикации.

Сподели поста:

Свързани статии

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *