Какво решение ще вземе „българският“ конституционен съд?

конституционен съд - костадин костадинов

Поводът за този брифинг е дългоочакваното решение по внесеното от нас искане за обявяване за противоконституционно на взетото миналата година, юли месец, решение на ППДБ, ДПС и ГЕРБ, с което беше погазена конституционната воля на 604 хиляди български граждани да се свика референдум за запазване на българския лев.

Очевидно е, че съвсем скоро ще имаме решение, след като Конституционният съд ще бъде попълнен, също в противоречие с Конституцията. Но това, както стана ясно, няма никакво значение. Хората, които ще влязат в Конституционния съд, заявиха ясно и категорично, особено Десислава Атанасова, като най-обвързаното политически лице, което ще бъде вече в Конституционния съд, че няма да имат проблеми с това да гласуват по решения и по дела, в които са били страна.

В хода на обсъжданията на оставката на Десислава Атанасова сутринта имаше изказване за това, че нашият въпрос е противоконституционен, и по тази причина ще бъде отхвърлен. В тази връзка искаме да кажем две неща, които е много важно да се знаят.

Какво е важно да знаята хората?

Първо, ако въпросът беше противоконституционен, отдавна щеше да бъде отхвърлен. При това с огромно удоволствие! С удоволствие щяха да опитат да натрият носовете на „Възраждане“ и на всички 604 хиляди свободни български граждани, които искат да има референдум. Това не се случи.

Второ, време е отново да кажем, макар да сме го правили много пъти – въпросът, който представихме, всъщност не е писан от нас. Въпросът е писан от конституционалисти и бивши конституционни съдии, които в контакт помежду си, заедно, създадоха този въпрос. Един от тези хора е дал и свое положително становище към Конституционния съд.  Впоследствие под въпроса се подписаха 604 хиляди български граждани. Изказвания в парламентарната зала, че въпросът е противоконституционен, показват изключително просташкия стил и метод на управление на държавата от страна на ППДБ.

Най-важното решение, което предстои да вземем, е как ще действаме оттук насетне. Ние все пак ще изчакаме първо да разберем какво ще бъде окончателното решение, макар 99% вече можем да бъдем уверени, че Конституционният съд ще погази волята на българските граждани, ще погази и българската конституция. Идеята на вкарването на тези двама човека сега, веднага, вероятно е да се подсили това решение, защото може би е имало някакво вътрешно брожение, въпреки че сме наясно с наличието на много сериозен външен натиск от страна на чужди посолства този референдум да не се осъществи. Това между другото не е прецедент.

ЕС не е демократичен в сегашния си вид

Преди повече от 10 години в Австрия Партията на свободата събра огромно количество подписи за провеждането на референдум за запазване на австрийската парична единица тогава. В противоречие с австрийската конституция такъв референдум не беше проведен. И това може да бъде проверено по-конкретно по отношение на дати, хора, които са се подписали и т.н., и т.н. Очевидно е, че натискът е много голям, но ние нямаме никакво намерение да прекратяваме борбата.

Имаме златен шанс тази година. Златният шанс е свързан с предстоящите на 9 юни европейски избори. Златният шанс е свързан с това, че Европа се променя и европейската политическа картина в Европейския парламент ще бъде различна след 9 юни. Златен шанс е това, че и светът се променя и политиката на САЩ ще бъде различна след президентските избори наесен. Разбира се, нашите доморасли неадекватници няма как да са наясно с това. Те продължават да рапортуват на хора, които вече са политически трупове, но още не са го разбрали. Така че борбата тепърва започва.

Има ли надежда за КС?

Все пак остава един процент вероятност (ние продължаваме да се надяваме), че в Конституционния съд ще надделее законът, а не беззаконнието. Макар че от момента, в който се закълнат новите конституционни съдии, вече можем да кажем категорично –  България вече няма Конституционен съд. България има един печат, с който ще се подпечатват всички беззакония. Включително и беззаконието, което беше направено с промените в Конституцията.

Ако съмненията ни се потвърдят, ни предстои сваляне на това правителство, създаване на ново правителство, ново конституционно мнозинство, защото на Конституционния съд не можем да разчитаме, прочистване на състава на Конституционния съд с промени в Закона за Конституционния съд.

Хората, които в момента вземат решения, самодоволно мислят, че днес взетото ще бъде вечно. Нищо подобно! Закон, който днес се приема, утре може да бъде отменен. Преди време разговарях с една много стара българска активистка в Беломорска Македония (днешна Гърция), три пъти лежала в затвора заради това, че е защитавала българското си самосъзнание. Когато твърдях, че знам много за нейното село, тя ме попита откъде го знам. Аз отговорих – „чел съм го по книгите, там е писано“. И тя отвърна – „То, що се пише, лесно се брише“. Народна мъдрост.

Журналист: Господин Костадинов, как очаквате да се промени геополитическата обстановка след европейските избори и евентуално след изборите в Америка?

Д-р Костадинов: На първо място, суверенистките формации, които искат да доминира националната политика над интернационалната, ще станат много сериозен фактор. Или трета, или втора политическа сила ще бъде „Идентичност и демокрация“. Съответно е силно вероятно да имаме съвсем различен състав на Европейската комисия от този, който виждаме в момента – с Урсули и други подобни същества.

Журналист: Комисията не се назначава обаче от Европейския парламент. Тя е независим орган с 12 човека, които са назначени по незнайно какви правила.

Д-р Костадинов: Първо, не са 12 човека, доста повече са… 27. Но както и да е. Гласува се от Европейския парламент, т.е. не е независим орган.

Последвайте моя канал в Телеграм и нашия канал във Вайбър, за да сте сигурни, че получавате всички мои публикации.

Сподели поста:

Свързани статии

БПЦ

БПЦ е под заплаха!

Преди няколко дни в Цариград трима български владици осъществиха общо служение с украински разколници. Службата беше осъществена със съдействие на

Прочети повече

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *