Пресконференция относно изборните резултати

възраждане на местните избори 2023
ПП Възраждане отговаря на всички въпроси за изборите.

Анализът на резултатите от изборите най-общо показва няколко важни неща. Но преди да започна с резултатите и с анализа им, ще кажа няколко числа. „Възраждане“ участва в почти всички общини в България. Участвахме в 247 от 265 общини. Единствено ние, което ни прави на практика уникални в българската политическа система в момента, участвахме навсякъде самостоятелно. Имахме само две коалиции. Т.е. от тези 247 общини ние участвахме самостоятелно в 245. В тези 247 общини „Възраждане“ вкарва 201 общински съветници и имаме един кмет на община. Имахме още 3 балотажа, които не успяхме да спечелим.

Малко история за Възраждане и местните избори

Тези 201 общински съветници са разделени в 86 общини, като от тези 86 общини, в 23 от тях „Възраждане“ е втора политическа сила. Съотношението с предишните избори, на които сме участвали, защото „Възраждане“ участва за пръв път на местни избори през 2015 година е следното: През 2015 година сме участвали в 5 общини и имаме един общински съветник. През 2019 година участваме в 56 общини, имаме 29 съветници в 13 общини. През 2023 година участваме в 247 общини, имаме 201 съветници в 86 общини. Към настоящия момент всяка трета община има своя представител от „Възраждане“.

В областните центрове, които концентрират около 75% от населението на страната заедно със столицата, ситуацията е следната. През 2019 година са имали 10 общински съветника, които са били съответно четири във Варна, два във Сливен, 2 във Бургас, 1 в Стара Загора и 1 в Русе. Сега в момента бройката е увеличена над 8,5 пъти. Бяхме заложили много по-високи критерии, защото винаги целта на „Възраждане“ е да бъде първо политическа сила. За това се борим и целта ни е да управляваме страната. Този резултат нас не ни задоволява. Причините са няколко. На първо място, ние не можахме да преценим, че ще се случи нещо, което по никакъв начин не очаквахме да се случи, макар че през цялото време се борихме срещу него, а именно ниската избирателна активност. Дори и социолозите не успяха да го предвидят, защото навсякъде очакваха по-висока избирателна активност.

Защо не успяхме да предвидим активността?

Нещо, което и ние в обиколките ни из страната не успяхме да предвидим, защото навсякъде хората, с които се срещнахме, бяха изключително ентусиазирани и така те ни даваха надежда, че ще успеем да изкараме повече хора да излязат да гласуват. През цялото време обяснявахме на хората, че е важно да се гласува. Че дори да не ни харесват, да излязат да гласуват за други, но да гласуват и по възможност да не си продават гласа. За съжаление обаче, активността беше много ниска. Което е фрапантно, защото обикновено на местни избори тя е по-висока.. Не че в някои общини активността не беше по-висока. Имаше, разбира се, в общините, които са най-тежко феодалнозависими, където тази избирателна активност се получи заради това, че имаше страшно много купен и корпоративен вот.

Феодализацията на България

Фактор номер 2. Купеният и корпоративният вот на практика изкривиха изключително много изборните резултати. В интерес на истината, за нас е трудно да преценим в момента кой точно от двата вида вот надделява. Преди беше купеният, сега като че ли започва да надделява корпоративният, защото вече заради тежките феодлизации на голяма част от територията на страната има работодатели, които се изживяват вече като робовладелци.

Като тук влизат и много местни кметове-феодали, които, бидейки кметове, са и най-големи работодатели в общината. Защото на много места в нашата страна, за съжаление, дори и в някои областни центрове, общината е тази, която е най-големият работодател. Поради тази причина местните робовладелци нямат вече причина да купуват гласовете на своите поданици. Те директно им заповядват за кого да гласуват.

Като алтернативата е или гласуваш, или умираш от глад, защото ще те уволнят. Това е общо взето изборът. И тази тенденция е плашеща, защото, за разлика от купения вот, където все пак продавачът има някаква свобода да избере на кого да се продаде, при корпоративния вот няма такава свобода. При корпоративния вот собственикът на човека, собственикът на превърнатия почти в роб избирател, директно му заповяда за кого да гласува. Като алтернативата, така както казах, е или се подчинява, или бива изхвърлен от работното си място. Разбира се, както винаги на всички видове избори, включително сега на местните избори, изключително висока активност на подземния свят. Директно имаше случаи, в които се бяха намесили откровено престъпни физиономии, които пък в няколко от случаите работиха заедно с изпълнителната власт…

Последвайте ме в Телеграм, за да сте сигурни, че получавате всички мои публикации.

Сподели поста:

Свързани статии

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *