Зимна приказка за разпадащата се държава

зимна приказка за разпадаща се държава

На нас не ни трябва война. Достатъчно е просто температурите да паднат до -1°, да подуха малко вятър и да натрупа 30 см сняг. В резултат цялата държава умира буквално само за няколко часа, а възстановяването отнема дни.

Неприятна зимна приказка – какво може да разберем за България от последните дни

Разпадът на българската държавност е толкова неприкрит, че всяко разваляне на времето, без значение дали е през лятото или зимата, започва да изпълва българите с ужас. Защото знаят, че никой не се грижи за нищо и всичко е на самотек.

В допълнение споделям кратък откъс от мое гостуване в студиото на „Консервите“ отпреди известно време:

Ние преди всичко, за да успеем да решим всичките си проблеми, трябва да решим един основен вътрешен наш основополагащ проблем. И той е „Кой управлява държавата?“. Добрите или лошите. Най-грубо казано – като за деца. Добрите или лошите. Аз не смятам, че нас ни управляват „добри герои“ в момента. За мое голямо нещастие имам възможност да ги познавам почти всички. Говорил съм с тях по най-различни поводи. Първото, което трябва да се каже, е – те не са сложени от българския избирател. Те са инсталирани там. Българската демокрация е много параванна, тя е задкулисна.

За пътя на България и алтернативата

Реално ние сме в една ситуация, в която обществото ни върви по зададени коловози. Някой друг ги прокарва. Не ние самите. Не вървим ние. Ние вървим по други следи, по чужд път.

И тук е моментът, в който всъщност „Възраждане“ хвърли ръкавица като предизвикателство към целия политически елит. Ние се отклонихме от коловоза и тръгнахме по своя собствен път. По пътя, който е начертан в учебниците по политология. Събират се една група хора, такива, които си мислят, че могат да променят света, и си казват: „искаме да направим организация“.

Почват да събират други като тях. Оказва се, че не са толкова малко. Почват и да порастват като организация. Лека-полека стават силни, превземат държавата и започват да налагат своя модел и своя начин на мислене на всички останали.  Историята се е градила от личности, не се е градила от масите.

Задачата на Възраждане

И тук е голямата наша задача, както казваме ние. Ние имаме исторически дълг и отговорност да направим така, че останалата част от народа да ни повярва. И трябва да влезем в сблъсък с лошите. Няма как да стане по друг начин. Разбира се, лошите управляват, те са по-силни, но ги е страх. А след като има страх, това означава, че сме на прав път.

Последвайте ме в Телеграм, за да сте сигурни, че получавате всички мои публикации.

Сподели поста:

Свързани статии

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *