Шенген и България – Най-лошата възможна сделка!

Шенген и България

Темата на пресконференцията е свързана с прословутата сделка, която така нареченото българско правителство направи с Австрия за влизането на България в Шенген частично. Сега нашият народен представител Вениамин Воденичаров ще ви покаже нещо. Това е нещо, което донесох от границата миналата седмица. Нещо, което всеки един от вас, като отиде там, може да си вземе, защото такива сувенири има много, навсякъде. Това е парче, изрязано от оградата на българо-турската граница. В средата виждате, че всъщност, не е едно парче, а са две, хванати със сезал и с връзки за обувки.

Какво виждаме на нашата граница?

Това се прави, защото нашата  „изключително добре“ охранявана граница там е нарязана и прилича на швейцарско сирене – дупка до дупка. Когато минават нашите гранични полицаи, за да могат да реагират веднага, с подръчни материали хващат парчето, което е паднало, и го връщат обратно на място, връзвайки го с нещо, което имат на терен, тъй като не разполагат с необходимата техника. Това, което виждате в ръцете на Вениамин Воденичаров, е едно от стотиците парчета, които буквално се валят покрай оградата. И това може да го види всеки един от вас, без никакъв проблем. Ние отидохме и се върнахме, а ако бяхме решили да се крием, никой нямаше да ни хване.

В момента  тук е Никола Димитров, който е народен представител от Ямболска област. Той живее в село Мамарчево, община Болярово, на около 10 км от българо-турската граница. Там във всяко едно село, всяка вечер хората, когато лягат да спят, знаят, че през нощта през тяхното село, понякога и през техния двор минават нелегални мигранти. Целият терен там е опасан от нелегални биваци, които се превръщат в нерегламентирани сметища – когато преминават, мигрантите се преобличат, слагат други дрехи, за да могат криво-ляво да се слеят с хората в нашата страна. Всъщност нямат за цел точно това, по-скоро искат да минат бързо и безконфликтно през страната. Целият терен – от устието на река Резовска до Тунджа, това е горе-долу участъкът, в който минават най-много нелегални мигранти, тъй като след това територията на българската граница към Свиленград е по-населена, прилича на огромно сметище. Там нелегалните мигранти минават както си искат, по какъвто си искат начин.

За какво призоваваме?

Сега ние от „Възраждане“ ви призоваваме – отидете, вижте, снимайте и покажете на българските граждани това, което ние сме принудени да покажем тук. Това парче от оградата беше паднало и незнайно от колко точно време, никой даже не си беше направил труда да го сложи. А новите парчета, които на места се слагат, не са от тази същата ограда, а са други и изглеждат като кръпка върху кръпката. Има места, на които има кръпка на кръпка на кръпката, защото мигрантите минават по едни и същи терени. Също така видях с очите си как животни са направили дупки под оградата, тъй като тя няма бетонова основа.  Който от вас е правил ограда някога някъде – на село или си е ограждал двора, знае, че ако иска да е стабилна, трябва да сложи отдолу циментова основа. Това не е направено, в резултат на което порове, язовци и всякакви други животинки са си пробили дупки без абсолютно никакъв проблем.

Оградата може да се прескочи буквално за броени минути. Кръпките пък могат да бъдат премахнати без абсолютно никакъв проблем, достатъчно е един човек да започне да дърпа.

На фона на това, нашите наглеци си мислят, че ще влезем в Шенген. Няма да влезем. И сега вече започваме да задаваме въпросите, които ще отправим през медиите към министър-председателя, макар че и допълнително ще го питаме, няма да избяга от тези въпроси. Един от въпросите, които ние ще зададем, е на базата на какво точно българското правителство очаква да получи пълноправно влизане в Шенген при условие, че в момента на нашата граница чуждите граничари са поне толкова, колкото и нашите.

Знае ли някой от вас, че в момента българската граница се пази от чужди полицейски патрули, с чужди коли? Ние имаме споразумение с Фронтекс, но това споразумение е за вътрешността на страната. А в момента нашата граница, нашата териториална граница, нашата държавна граница, която е изключително и само отговорност на българската гранична полиция, се пази от чужди гранични полицаи. Аз с очите си видях граничен патрул на унгарската полиция, с унгарска кола. Има румънски, има гръцки, има австрийски. Дръжте се да не паднете – има естонски. Естонци идват да пазят границата на България. Това е позор. Меко казано позор. И на фона на това, наглеците си позволяват да представят едно национално предателство като голям успех.

Защо е национално предателство това, което направи Денков? Защото той, с това свое решение, на практика отваря вратата към възможността за превръщане на страната ни в огромен бежански лагер.

Както казах, имаме въпроси към Денков. Въпросите са във връзка с изказването, което той направи заедно с австрийския си колега. Денков каза, че България няма и не може да приема лица, за които не е отговорна. Както и че противно на разпространената през последните дни дезинформация, България не приема допълнителни условия, свързани с бежанците от Сирия и Афганистан.

Ние задаваме следните въпроси.

Първо, след като България няма да приема лица, за които не е отговорна, ще приема ли лица, за които е отговорна, тоест лицата по дъблинското споразумение?

Второ, ако това е така, какъв е броят на тези лица, за които България е отговорна и които Австрия ще изпрати обратно в България?

На тези въпроси нямаме отговор. Ние обаче знаем статистиката, която излезе миналата година от Европейската агенция за предоставяне на убежище – 22323 лица. За миналата година само. Тези лица не са поискали убежище, но са регистрирани на територията на страната. Всичките те ли ще бъдат върнати в България или само една част от тях?

Последвайте моя канал в Телеграм и нашия канал във Вайбър, за да сте сигурни, че получавате всички мои публикации.

Сподели поста:

Свързани статии

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *