Участие при Цветанка Ризова – 8.11.2023 г.

Участие при Цветанка Ризова

Цветанка Ризова: Здравейте, г-н Костадинов. 

Костадин Костадинов: Здравейте.

Цветанка Ризова:  Ще говорим за вота на недоверие и за Вашите мотиви, но ми се струва по-любопитно да разбера защо „Възраждане“ не подкрепи Ваня Григорова на втория тур на изборите.

Костадин Костадинов: Не беше поискала подкрепа, като начало. Вие сами видяхте, че кандидатката на БСП каза, че тя предпочита да разговаря с жителите на столицата, а не с опозиционните партии. Тази нейна позиция пък беше разкритикувана от страна на Корнелия Нинова. Може би този разговор, който госпожа Григорова е направила, е бил успешен, защото тя така или иначе постигна много силен ръст на втори тур и всъщност загуби изборите с много малко. Истината е, че ние не бяхме потърсени за подкрепа от страна на госпожа Григорова. На второ място, в хода на самата кампания забелязахме класическите наченки на проект. Проект като тези, които се опитваха да прокарват последните няколко години.. Не за първи път ни се предлага едно лице, което му се създава изключително голям медиен комфорт, създава му се един добър медиен образ, с една много хубава и пищна медийна кампания както и с хубава рекламна кампания,  в конкретния случай тя беше съсредоточена в столицата. Този сценарий го гледахме с Продължаваме Промяната, после го видяхме с Български Възход. Сега трета поредна година го гледаме с кампанията на Ваня Григорова. Безспорно една много добра кампания. За съжаление, всичко това носи отличителните черти на поредния сглобен проект от някой политически инженер. Практиката е научила не само мен, но и всички нас, които наблюдаваме политическите процеси в България, че когато едно нещо прилича на проект, държи се като проект и говори като проект, следователно то е проект. Точно поради тази причина единствените, които могат да направят този проект, са съсобствениците на държавата от посолството. Никой друг.

Цветанка Ризова: Кое посолство?

 Костадин Костадинов: В България има едно посолство, което е способно да направи това и то е американското. 

Цветанка Ризова: Ами, има още едно.

Костадин Костадинов: Кое е то?

Цветанка Ризова: Още е силничко. 

Костадин Костадинов: Кое е то?

Цветанка Ризова: Две са, две са силничките.

Костадин Костадинов: Вие ме питате, аз ви казвам. Кажете ми, кое е другото посолство?

Цветанка Ризова: Ама вие не ми казахте кое е първото. Как да ви кажа аз кое е второто?

Костадин Костадинов: Казах Ви, американското.

Цветанка Ризова: А смятате, че няма руско посолство у нас?

Костадин Костадинов: Е, има руско посолство, но не знам останаха ли хора там. Те толкова изгониха от тях, че може би вече няма кой да им обира прахоляка вътре в сградата.

Цветанка Ризова: Ще видим, ще видим дали има кой. То ще си проличи.

Костадин Костадинов: Не, не, вижте, то, ако беше така… Тук в България вече гоненето на руснаци стана национален спорт. Ние изгонихме руски журналисти, изгонихме преди това руски свещеници. Правят се опити да се открадне руската църква. Това са неща, които показват, че определено това второто не е посолството, а първото, което аз споменах по-рано. 

Цветанка Ризова: Абе, то доста даде на родината това посолство второто, но кажете сега за първото посолство. Много ни даде второто посолство. Наистина много проекти, но оставете това сега. Защо наистина смятате, че Григорова е на американското посолство? 

Костадин Костадинов: Вижте, дали е такъв или не е такъв проект, времето ще покаже. Плюс това в общинския съвет, след като тя вече е вътре и ще бъде общински съветник, ще има възможност да покаже своите добри идеи. Аз ѝ пожелавам успех, защото постът на общинския съветник е много отговорен, особено когато говорим за столицата. Столичният общински съвет не случайно е най-големият в България. Той е 61 човека и освен това, може да се каже смело, че е малкият парламент на България. Затова, според мен, по делата в общинския съвет ще си проличи дали ще има или няма да има такъв проект. Виждам, че реакцията на Корнелия Нинова никак не е ласкава. Особено след вчерашното и днешното нейно изявление, където тя доста сериозно разкритикува г-жа Григорова по отношение на нейното отношение към БСП. Всъщност се получава така, че като че ли за пореден път виждаме БСП в ролята на донор на поредния проект. Наблюдавайки реакцията вътре в партията, очевидно е, че може би има някакви търкания. Тепърва ще видим какво точно ще се случи.

Цветанка Ризова: Струва ми се като че ли, че тичате по една и съща писта с Григорова и се очакваше да ѝ дадете подкрепа? 

Костадин Костадинов: Миналата година, като създадоха проекта Стефан Янев, тогава беше същата история. Пак се говореше, че тичаме по една и съща писта.. След като създадоха проекта Продължаваме Промяната, сценарият беше идентичен. Аз тогава няма да забравя как ми пишеха: ‘’Господин Костадинов, трябва да подкрепите г-н Петков и г-н Василев. Те са много свестни момчета. Вижте ги колко са млади и интелигентни. Завършили си в Харвард! Ето президентът стои зад тях, те мислят като вас. Трябва да ги подкрепите!’’ Тогава им обяснявахме на хората, че всъщност това е проект. Те ни отговаряха, че не е вярно и е трябвало да се убедим в тяхната принципност. Е, времето показа… 

Проверката на времето е много важна, защото ние съществуваме вече девета година в българската политика. Работим изключително самостоятелно и никога не сме имали дори една стотна от този медиен комфорт, с който разполагаше кандидатката на БСП в столицата. Вие самата знаете, защото никога не сте спестявала въпроси към нас. Нещо, което обаче забелязах, е, че една голяма част от Вашите колеги, някак си пропускаха. Това се промени рязко някъде миналия вторник или сряда.

Цветанка Ризова: Какво пропускаха?

Костадин Костадинов: Критичното отношение. Имаше абсолютно безкритично отношение и поведение по време на кампанията към г-жа Григорова. Нещо, което ние никога не сме виждали по отношение на нас. Това се промени рязко миналата седмица и ескалира особено преди изборите, което лично аз не одобрявам, защото винаги съм смятал, че не трябва да има черен пиар в политиката. Това нещо отблъсква хората като цяло. Отблъсква хората от гласуването като процес. Вие видяхте, че това беше основният проблем. По време на кампанията за местни избори ние през цялото време се опитвахме да убедим хората да излязат и да гласуват. Накрая се оказа, че имаме 36% избирателна активност, която е безпрецедентно ниска. Ударихме дъното, това беше нов рекорд, антирекорд. Никога не е имало толкова ниска избирателна активност. Искам да отбележа само, че това са 36% с купения и корпоративен вот, който по моите груби оценки е в порядъка на около 50%. Сиреч, 18%, половината от гласувалите 36%, са или купени, или са заставени от своите собственици, робовладелци в буквалния на смисъл на думата. Остават едни едва 18%, които са отишли да гласуват. И на този фон имаме 64% негласуващи. Това е катастрофа на държавата. Точно по тази причина черният пиар трябва да се избягва, защото постига точно обратния ефект. Хората казват – майната ви на всичките, няма да излезем да гласуваме. 

Цветанка Ризова: Вие казвате, че… Питах ви досега, защо не подкрепихте Ваня Григорова, но Борисов смята, че сте подкрепили Продължаваме Промяната. Даже беше много гневен на тема Банкя, където сте се съюзили с Промяната.. Цитирам: ‘’Да го биете’’ него, с Промяната. Къде проявихте тези колаборации с Промяната?

Костадин Костадинов: Знаете ли, направи ми впечатление, че в изборната вечер господин Борисов от 10 минути – 8 говореше за „Възраждане“. Съответно от тези 8 минути, половината бяха за Банкя, а другата половината за Варна, което рязко контрастира с абсолютно пълното неглижиране на катастрофалния изборен резултат в София. При условие, че София той управляваше къде пряко, къде непряко, от 18 години. Госпожо Ризова, от 2005 година Бойко Борисов имаше пълен монопол над властта в столичната община. В един момент неговият кандидат се провали гръмовно. Отиде на трето място, което никой не очакваше, че ще се случи. На всичкото отгоре Борисов не реагира. Нямаше такива катастрофални заключения за София. Докато за Варна и за Банкя те бяха факт. Очевидно е, че за София е имало някаква договореност и той не се е притеснявал от това, че ще отстъпи управлението на общината. Вероятно, защото ще има все пак запазване на някакво негово влияние, дали икономическо, дали политическо, той си знае най-добре. Но във Варна такова нещо нямаше. Очевидно и точно поради тази причина, той оцени тази загуба като много тежка. За Банкя е разбираемо, защото все пак това е неговият град. Аз се радвам, защото нашият кандидат Антон Бранков направи наистина една перфектна кампания в Банкя. 

Цветанка Ризова: Въпросът е има ли ли сте някакви преговори или разговори с Продължаваме Промяната и Демократична България да подкрепите техни кандидати на втория тур? 

Костадин Костадинов: Не, защото ние на втори тур подкрепихме кандидати, които са различни от ГЕРБ, ППДБ и ДПС. Това е тройната коалиция, която в момента управлява. Точно поради тази причина, благодарение на нашата подкрепа, десетки кметове получиха своите позиции на втори тур. Десетки кметове, които са опозиционни на управляващото статукво от ГЕРБ, ППДБ и ДПС. Освен това малко ми е смешно. В крайна сметка, господин Борисов управлява с ППДБ. Те са коалиционни партньори. Би трябвало да се радва за успеха на своите коалиционни партньори.

Цветанка Ризова: Едва ли когато играете срещу ГЕРБ в подкрепа на Продължаваме Промяната? 

Костадин Костадинов: Тоест само той може да подкрепя ПП-ДБ? Той ревнува ли, не мога да го разбера. Не, вижте, това не е сериозно. Ако…  

Цветанка Ризова: Аз не съм психолог, просто цитирам в момента.

Костадин Костадинов: И аз не съм, гадая в момента, но, вижте, по-скоро е друго. В тази ситуация станахме свидетели на едно разместване на пластовете, при което ГЕРБ загуби, но ПП-ДБ не спечели. И в този вакуум се намесиха страшно много местни феодали. Виждаме, че картата на България стана изключително шарена. Примерно БСП се хвалят с 4 или 5 областни кмета, но от тях някои са независими и реално са само подкрепени от тях. То по същата логика и ние можем да кажем, че са наши, защото сме ги подкрепили на втори тур. На много места излязоха на преден план, включително и на областно ниво, хора, които не само че не са подкрепени от голяма партия, ами дори не излизат от партия като независими кандидати. Имайте предвид, че все пак демокрацията в България, за съжаление, не е толкова напреднала, че хората да гласуват за най-добрия местен кандидат. Аз самият, като обикалях държавата, останах с впечатлението, че хората когото най-много мразят и ненавиждат, точно него избират за кмет. 

Цветанка Ризова: Когото най-много мразят?

Костадин Костадинов: Знаете ли какъв уникален феномен е това по нашите географски ширини? Говорим си с хората, за основните опоненти, които ще бъдат на кметската надпревара. Съответно мненията за тях са изключително негативни. Тоя не става, оня не става, такива-онакива, нали, престъпни физиономии. Едва ли не най-долните отрепки. Интересното е, че същите в повечето случаи печелят на първи тур. В краен случай на втори тур. 

Цветанка Ризова: Тогава какво се случва според вас? Щом имате такова наблюдение.

Костадин Костадинов: Случва се това, че една голяма част от хората не излизат да гласуват. Просто не смятат, че могат да променят ситуацията в страната. На следващо място излизат да гласуват основно хора, които или са заставени и принудени, или са хора, които на тях буквално им се плаща, за да излязат да гласуват. В резултат на това свободата на избор става много ограничена. Тоест, хората се отказват сами от свободата си. А е много добре известно, че можеш насила да вземеш, но насила не можеш да дадеш. Можеш ли да освободиш някого, който иска да бъде роб? Който не иска свободата си, който се е отказал от нея. 

Цветанка Ризова: Но социолозите отбелязват, че чудото „Възраждане“ и ръстът на „Възраждане“, който се очакваше… Всички очакваха да имате много висок тренд нагоре, но той не се състоя. 

Костадин Костадинов: Не, напротив. По време на тези местни избори, в интерес на истината, аз не видях нито едно социологическо проучване, национално, говоря за нагласите. Може би в последния ден излезе едно такова на „Галъп“, но истината е, че ние имахме два модела, от които можехме да изберем. Два политически модела. Те са класически. Единият модел е този, при който изграждаш политически физиономии от своите среди. Хора, които ги развиваш буквално, хващайки ги от нулата и учейки ги на политика в движение. Защото всеки може да е много добър човек, може да е почтен, може да е експерт в неговата сфера, но това не го прави добър политик. Аз смятам себе си за честен и почтен човек, но не съм лекар, не съм за шеф на болница. Давам Ви същия пример, за да  разберете какво имам предвид. В нашата страна всеки си мисля, че разбира от политика и от някои други работи, но не е така. Тези хора трябва да бъдат развивани, на тях трябва да им се осигурява постоянно обучение.

Цветанка Ризова; Но аз питам чувствате ли препънат ръста на „Възраждане“, който в последните парламентарни избори вървеше непрекъснато нагоре? 

Костадин Костадинов: Не, и ще ви обясня защо. Трябва да се сравняват местни избори с местни избори. На предишните местни избори „Възраждане“ имаше 29 общински съветници, сега има 201. На предишните местни избори имахме 10 общински съветници в областни градове, сега имаме 85. Тоест, ръстът в единия случай е 10 пъти, в другия случай е 9 пъти. Така че, ако сравняваме тези местни избори с миналите местни избори, ние имаме много голям ръст. 

Цветанка Ризова: Добре, т.е. не приемате резултата си като загуба?

Костадин Костадинов: Оставете ме да довърша. Вторият вариант е този, при който не избираш да развиваш обикновени, нормални хора, които нямат политически опит, а хващаш местни схемаджии. Местните схемаджии ще дойдат със схемата си и ще накупят гласове. Ние с Вас си говорихме преди това за записите, които излязоха по медиите. Кой купува, кой продава, за какви гласове и т.н.. Този човек ще стане кмет, но няма да е наш кмет. Няма да е на „Възраждане“, той ще си е негов. Второто нещо, което този човек следващите 4 години ще прави, е далавери и ние ще му берем срама в буквалния смисъл на думата. Това ще са много тежки имиджови последици за нас. Ако аз трябва да избирам между това – да имам такъв кмет и това да имам по-скромен резултат на изборите, но с хора, които са почтени и които след 4 години ще удвоят и да утроят сегашния резултат, ще избера втория вариант. Защото предпочитам бавен, но стабилен ръст, отколкото бърз възход и след това гръмовен срив. В България последните години показаха точно това. Но така работят проектите. Именно това е разликата между Възраждане и всички останали политически партии. Ние не сме проект. 

Цветанка Ризова: Ако пораснете на следващите парламентарни избори, ще се окаже, че не сте проект. Но ако ви се намали резултатът, ще може ли да приемем, че пък вие сте проект на другото посолство. 

Костадин Костадинов: Това за тези посолства го говорим всеки път. Ако беше така… 

Цветанка Ризова: Вие заговорихте за посолството и аз приемам тази разговор.

Костадин Костадинов: Само че аз винаги питам. Колко руски бази има в България, колко руски университета? 

Цветанка Ризова: Тук си говорим за политическите проекти, не говорим за базите. И базите ли ги правят проектите?

Костадин Костадинов:  Не, тези политически проекти се правят на базата на едно голямо облъчване на общественото мнение. Тоест, тук говорим включително и за налагане на позиции, говорим за анализатори, които защитават различни гледни точки. В България се защитава основно една-единствена гледна точка и тя е американска или про-американска. 

Цветанка Ризова: Добре, евентуално. 

Костадин Костадинов: Не е евентуално, за съжаление, е така. Ако имаше плурализъм в медиите…

Цветанка Ризова:  Това е Ваша теза. Тука всичко е възможно, но аз…

Костадин Костадинов: Госпожо Ризова, това не е моя гледна точка. Това не е само моя гледна точка.

Цветанка Ризова: Да се върнем в реалността в момента. Днес сте казали, че Денков не управлява, а управляват други хора. И Ви цитирам: ‘’Няма нормален човек, който да си мисли, че Продължаваме Промяната и Демократична България управляват.’’

Костадин Костадинов: Естествено. 

Цветанка Ризова: Кой управлява, ако Денков не управлява? Ако мандатоносителите не управляват? А партиите? 

Костадин Костадинов: Защо днес нямаше заседание на парламента? Защото ГЕРБ не влязоха заедно с ДПС.

Цветанка Ризова: Еми.

Костадин Костадинов: Еми, то се видя. Те не влязоха и нямаше заседание. Кой управлява тогава държавата? ПП-ДБ ли? Плюс това Денков е човек, който разбира от правенето на сапун и прах за пране, но не разбира от управление на държавата. Този човек е просто сламен човек начело на държавата. Той не може да управлява. Той не разбира от това нещо. Аз неслучайно казах преди малко. Защо всеки си мисли, че разбира от политика и защо всеки си мисли, че става за управление? Това е обучителен процес, на който един човек трябва да бъде подлаган в продължение на десетилетия. Всяка една голяма и уважаваща себе си държава, не само европейска, американска, азиатска ,африканска, ако щете, има академия, която се занимава с това. Академия, която обучава елита на държавата, за да може той да управлява добре. Следващите поколения да се развиват добре. Но ние, за съжаление, в момента избираме случайни хора от улицата, продаващи пробиотици, да стават министър-председатели.

Цветанка Ризова: Сега се пренасяме към допълнителните въпроси. Ще помоля операторът да каже с колко минути разполагаме, за да знам как да подходя. Кажете, приемате ли идеята за оставка на ЦИК?

Костадин Костадинов: За оставка на ЦИК? 

Цветанка Ризова: Да и дали е за смяна? 

Костадин Костадинов: Да, трябва да има смяна в ЦИК, защото в момента има един абсолютен парадокс. „Възраждане“ и ПП-ДБ, особено пък ПП-ДБ, които са мандатоносители, управляващата формална партия, ние и те нямаме представители в ЦИК, въпреки че ние вече трета година сме в парламента.

Цветанка Ризова: Промяна в спецслужбите. Трябва ли по върховете на спецслужбите да дойдат нови хора? 

Костадин Костадинов: Какви нови хора?

Цветанка Ризова: Нови началници. 

Костадин Костадинов: Просто нови началници? 

Цветанка Ризова: Не, някакви други началници, след като тези началници нямат доверието на властта, на правителството. 

Костадин Костадинов: Момент, това е много интересно. Когато тези началници изнасят доклад за това, че има, примерно да кажем, руски агенти в руската църква, на тях много им вярваме и ги гоним веднага руските свещеници. Когато обаче кажат нещо за машините, ние не им вярваме. Извинете, това не е нормално. Не можеш да вярваш на ДАНС в един случай, когато ти е удобно, а в другия случай…

Цветанка Ризова: Тоест бихте подкрепили промяна в ръководството на ДАНС.

Костадин Костадинов:  Естествено. Аз не вярвам по принцип на ДАНС. 

Цветанка Ризова: А, това щях да кажа, че вероятно вярвате, щом няма да подкрепите…

Костадин Костадинов: Не, не, друго искам да кажа. Не вярвам по принцип на ДАНС като на институция. Аз съм уверен, че там работят професионалисти, няма две мнения по въпроса. Друг е въпросът дали началниците на тези професионалисти, извън ДАНС, защото ДАНС не работи самостоятелно, тя е подчинена на правителството в крайна сметка. Дали началниците си вършат работа? Защото докладите отиват и информацията върви. Друг е въпросът  дали тази информация се използва по предназначение. 

Цветанка Ризова: Но ще гласувате вот на  недоверие на правителството. 

Костадин Костадинов: Разбира се. Категорично.

Цветанка Ризова: Защо? 

Костадин Костадинов: Защото това правителство е вредно и некадърно. 

Цветанка Ризова: И кой ще дойде? 

Костадин Костадинов: Извинявайте, днес се изтеглиха 4,5 милиарда дълг. Между другото, за това не говорихме. Поредният дълг от 4,5 милиарда. Ние влизаме в дългова спирала. Разбирате ли за какво говорим? Хората, които управляват държавата, ни тикат към фалит. Само и само за да си откупят още малко време. С тези пари, крадени пари, защото това са пари, откраднати от нашето бъдеще. А Вие ми казвате защо трябва да им искаме оставката. Това е най-малкото.. В конкретния случай,обаче поводът е свързан с тяхната отбранителна политика и най-вече желанието им да направят поредния подарък на САЩ, закупувайки стари американски бракми на мястото на тези, които ние подарихме на украинците. Извинявайте, това не е нормално. 

Цветанка Ризова: Благодаря Ви за този разговор. 

Костадин Костадинов: Благодаря Ви и аз.

Последвайте ме в Телеграм, за да сте сигурни, че получавате всички мои публикации.

Сподели поста:

Свързани статии

Разпад на ППДБ

Разпад на ППДБ

Слушам по новините как партия „Средна европейска класа“ напуснала коалиция ППДБ. Това е втората напуснала партия след „Зелено течение“, която

Прочети повече

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *